SBS ELLER APP? EN KORT GUIDE TIL BITUMEN

 

De fleste ved allerede, at den tyktflydende væske bitumen er perfekt egnet som tætningslag. Og måske ved du også, at et bitumenbaserede tætningslag holder i ca. tredive år, er UV-bestandige og kan holde til at gå på. Men vidste du også, at bitumen skal behandles, inden det kan brugs som tagbelægning? Først når man har tilsat polymerer og armering, kan materialet bruges som tætningslag på tage. Bemærk, at der findes forskellige typer bitumenbaserede tætningslag på markedet, som er blevet behandlet på forskellige måder og derfor har forskellige egenskaber. I denne artikel forklarer vi forskellen mellem SBS-bitumen og APP-bitumen, så du ved, hvad du køber.

SBS-BITUMEN HAR EN MEGET LANG LEVETID

SBS-bitumen er sammensat af elastomerer. SBS står for styren-butadien-styren, der er en syntetisk type gummi, som giver de bitumenbaserede tagbaner højere elasticitet. Takket være sin smidighed tilpasser tagpappen sig, og derfor forstyrrer den ikke de underliggende konstruktioners funktioner, fx isoleringen. Bitumenbaserede SBS-tætningslag har desuden en enestående vedhæftningsevne, hvilket mindsker risikoen for lækage.

For at opnå god styrke med SBS-bitumen, er man nødt til at tilsætte mindre mængder kunststof. Derfor er membranen mindre UV-bestandig, og den skal dækkes med skiferflis eller singels som ballast. Da når solstrålerne ikke ned til bitumenlaget. I dette tilfælde er SBS-membranen Sopralene MF 5500 et godt valg. Dette produkt indeholder brandhæmmende tilsætningsstoffer og armering af polyesterkomposit og bruges som enkeltlagsdækning eller ved flerlagsdækning. Sopralene MF 5500 har en meget lang levetid.

APP-BITUMEN ER EKSTREMT UV-BESTANDIGT

Tagpap af APP-bitumen består af en kombination af bitumen og en plasttype, såkaldt ataktisk polypropylen. Denne polymer sørger for, at det bitumenbaserede tætningslag bliver ved med at være blødt, selv ved ekstreme omgivelsestemperaturer. Tagbelægningen overtager nemlig plastens egenskaber og kan derfor udsættes for ekstreme omgivelsestemperaturer. Takket være APP forhøjes smeltepunktet nemlig – den temperatur ved hvilken materialet forvandles fra fast til flydende form – fra 50 grader til 140-150 grader.  Derudover bliver tætningslaget UV-bestandigt og holder længere.

Sopragum Techno Venti-membranen fra SOPREMA er forstærket med armering af polyesterkomposit og har en tykkelse på fire millimeter. Den bruges ved enkeltlagsdækning af tage.

LAD EN EKSPERT HJÆLPE DIG

Ved du ikke, hvilken type bitumen der er bedst til dit specifikke formål? SOPREMA tilbyder begge typer og kan give dig de råd, du har brug for. Kontakt vores eksperter, så hjælper de dig.